top of page

Hoe hou je je hond koel?

Soms wordt het warm in Nederland. Niet enkel gewoon buiten maar ook op de grond, waarop wij en onze dieren lopen. Tegen koude kun je nog iets doen; je kunt je warm aankleden, onder een een warme deken gaan liggen, een vuurtje stoken of veel bewegen. Maar wat doe je tegen hitte?

Bloedheet asfalt

Er een formule om te bereken hoe warm het asfalt ongeveer is. Dit gaat dan om asfalt waar de zon op schijnt zonder wind van enige betekenis:

Buitentemperatuur: 25°C = temperatuur van het asfalt: 51,6°C

Buitentemperatuur: 30°C = temperatuur van het asfalt: 57,2°C

Buitentemperatuur: 30,5°C = temperatuur van het asfalt: 61,7°C

Maar toch zie ik dagelijks mensen met hun hond wandelen in de zon.

Het wordt overigens sterk afgeraden om met warm weer met een hond te gaan fietsen of een heel stuk te gaan wandelen. Een hond verliest maar een klein beetje warmte via zijn zweetkliertjes in de voetzolen en via hijgen. Honden kunnen namelijk niet zweten, zoals wij dat kunnen. Bovendien hebben ze een vacht en die kan de afvoer van warmte nog meer bemoeilijken. De pootjes verbranden snel, tot bloedens toe. Bij honden met lichtgekleurde voetzooltjes moet je nog extra voorzichtig zijn. Deze zijn nog gevoeliger dan donkere voetzooltjes.

Even een terrasje doen

In de media staan ook regelmatig berichten van honden die komen te overlijden omdat ze door de baas voor ‘even een boodschap’ in de auto zijn achtergelaten.

Enige tijd geleden zat ik op het terras en ik kreeg een discussie tussen twee mensen mee waarbij de politie is gehaald. Naar mijn mening terecht. Een koppel zat gezellig iets te drinken en hadden hun hond in de auto gelaten, omdat hij te hard blafte op het terras. De hond zat dus in de warme auto, wel met het raam open, zeiden ze doodleuk erbij. Je bent als eigenaar van een hond WEL strafbaar als u uw hond in zulke omstandigheden achterlaat. En dan heb ik het nog maar niet over de morele kant van deze beslissing...

Vaak word de autoruit door een passant ingeslagen om de hond te bevrijden. Helaas slaagt niet elke poging om de hond te reanimeren niet meer… Met warm weer kan de temperatuur in een stilstaande auto al snel oplopen tot wel 50 of 60 graden! Het is voor vrijwel ieder levend wezen gevaarlijk om in zo’n hete ruimte te verblijven, maar wat veel mensen niet weten is dat honden ook nog eens veel sneller last van de warmte hebben dan mensen. Bij een buitentemperatuur vanaf 15 graden kan het al gevaarlijk zijn voor de hond om in de auto die in de zon staat te blijven.

Extra zorg

Oude honden en pups hebben net als oude mensen en kinderen extra zorg en aandacht nodig tijdens warme dagen. En ook honden met hele korte neuzen zoals bijvoorbeeld de Franse en Engelse Bulldog en Boxers lopen meer risico op oververhittingsproblemen. Door hun lichaamsbouw (dogachtige) zijn deze honden extra kwetsbaar met dit warme weer. Ze hebben normaal vaak al moeite met ademhalen ten gevolge van het brachycefaal obstructief syndroom. Bij warm weer krijgen deze honden nog meer moeite met ademhalen, doordat ze extra moeten hijgen om de warmte te verliezen. Het hijgen kan ook zorgen voor irritatie van de luchtwegen, wat de situatie nog onaangenamer maakt voor de hond.

Wat gebeurt er precies?

Als mens is het ook niet aangenaam in een stilstaande auto op een zomerse dag, maar een mens houdt het best een tijdje uit voordat hij echt oververhit raakt. Een hond springt zonder moeite in een ijskoude zee, daar kan hij veel beter tegen dan wij mensen. Maar boven de 20 graden zijn de meeste honden vaak niet meer ok.

Bij een lichaamstemperatuur boven de 42 graden zullen namelijk zijn lichaamseiwitten gaan stollen. Het bloed wordt stroperig en kan door het hart niet goed door het lichaam gepompt worden, waardoor de vitale organen onvoldoende bloed ontvangen en onomkeerbaar beschadigd raken. Het hijgen zelf wekt ook warmte op, wat de situatie nog verder verergert. Een oververhitte hond wordt sloom, lusteloos, gaat hijgen en vaak kwijlen en kan gaan braken. De hond zal aanvankelijk weigeren op te staan, maar kan later juist zeer onrustig worden en in paniek raken. Uiteindelijk zal hij het bewustzijn verliezen, in coma raken en komen te overlijden.

Wat kan je wel doen?

Je kunt speciale schoentjes kopen voor honden om hun voetzooltjes te beschermen tegen de hete ondergrond. Denk er dan wel aan dat je hond (vooral in het begin) aan het lopen met schoentjes aan moet wennen. Vermijd asfalt en zand en laat de hond zoveel mogelijk over gras lopen.

Laat uw hond nooit achter in de auto, caravan of andere kleine afgesloten ruimte bij temperaturen boven de 15 graden, ook niet in de schaduw en ook niet met het raam open. gebruik airco bij het rijden en rijd niet cabrio met de volle zon op zijn hoofd.

Laat de hond uit op de koelere momenten van de dag. In de vroeg ochtend en de late avond.

Laat de hond niet te lang in de zon liggen, ook al kiest hij er zelf voor. Dus haal hem binnen! Laat de hond niet in de directe zon liggen, maar zorg voor voldoende schaduwrijke plekken.

Doe de hond geen muilkorf, muzzel of muilband om op warme dagen.

Er zijn ook speciale koelbanden en koeljassen voor honden te koop, maar laat hem ook met deze accessoires niet in een te warme ruimte achter.

Zorg voor voldoende koel vers water.

Laat de hond zwemmen, als hij dat wil en kan natuurlijk.

Veel honden willen altijd en overal spelen en rennen, rem hem op tijd in zijn activiteit. Dat een hond door wil gaan betekent niet dat het ook goed voor hem is.

Heeft je hond een korte (witte) vacht? Dan kun je daarvoor een speciale hondenzonnebrandcrème aan te schaffen en borstel en kam je hond dagelijks, hiermee haal je losse haren weg. Dit is goed voor de verkoeling.

Geniet samen nog van de zon en de verkoeling!

Heb je nog andere tips? Dan horen wij dat graag!

bottom of page