top of page

Puppy's, jonge- en volwassen honden | gehoorzaamheid training

Image by Bonnie Kittle

In de vroege vormingsjaren is spelen bijna synoniem met leven. Het is na voeding, bescherming en liefde de tweede plaats. Het is een basisingrediënt van fysieke, intellectuele, sociale en emotionele groei.

-Ashley Montague 

Graag leer ik jou, hoe je hond communiceert en van daaruit welk gedrag hij/zij laat zien en waarom. Puppy's, pubers, jonge honden maar ook volwassen honden zijn welkom. We werken aan socialisatie, binding baas/hond, beheersing, contact maken met elkaar, hierrr komen bij de baas en veel meer. Dit alles doen we op een positieve en creatieve manier zodat jouw hond spelende wijs leert wat gehoorzaam zijn is.

- pup 1 is een socialisatie cursus met eerst een intake, toegang tot hand-outs over puppy gedrag als bijten, bench training en hoe wandelen met je pup.

- pup 2 leren samenwerken en in deze cursus aandacht voor, waarom wandelen met een langere lijn ervoor zorgt dat je hond minder aan de lijn trekt.

- in de vervolg cursussen werken we ook aan uitbouwen van de vele oefeningen zoals af, blijf, communiceren met handgebaren, volgen aan het been enz.

* Maar bovenal probeer ik jullie bewust te maken wat voor een invloed jullie gedrag heeft op het functioneren en op het gedrag van je hond. De vervolg lessen van Nicole zijn veel meer gericht op de sociale en emotionele band tussen jou en je hond en hoe je dit omzet naar teamwork met wederzijds respect.

Detectie

Detectie met honden

Detectie is neuswerk voor de hond.

Spelenderwijs gaan wij jouw hond leren ZOEKEN nadat we een geur hebben ingeprent, denk aan koffie, tabak of wiet. Met behulp van geurboxen gaat jou hond deze inprenten. Maar ook de rode Kong methode is van 2024 een van onze specialiteiten en hierbij koppelen we het zoeken los van de inprenting tijdens de aanleer fase.  Detectie is zoekwerk wat we kennen van de honden op bv Schiphol, die zoeken naar drugs of geld.

Rosemarie en ik zijn gecertificeerd SIFD detectie instructeur. Momenteel volgen wij een nieuwe opleiding bij Scandinavian Working Dog Institute (SWDI) waar men met de rode Kong leert verwijzen.

 

Deze foto is van mijn Dice, gemaakt bij Twence afvalverwerking. Dice (en Gary) stonden op vroegtijdig kortsluiting opsporen voor grote machines (ozon). Met de kennis van Scent imprint op zak kon ik Dice verder trainen om voor Spit electrical mechanic aan het werk te gaan in fabrieken als Twence.

Neuswerk

neuswerk speuren

NeusWerk is een vleugje theorie, speuren, zoeken en leren zoeken in je eigen huiskamer. Lekker recreatief met je hond speur en zoek spelletjes doen. Het is ook geschikt voor honden met een fysieke beperking en een creatieve manier om je hond moe te krijgen. Deze les is met maximaal 4 deelnemers.

Wil jij een leuke workshop met max. 4 anderen dan is neuswerk ook erg leuk om te doen. Alle 4 facetten komen in een ochtend of middag, met voldoende pauze voor je hond en jezelf aan bod. Vraag naar de mogelijkheden of houd de fb evenementen in de gaten.

Puppy prive en of prive les

Image by Wade Austin Ellis
In deze cursus ALLE AANDACHT voor jou en je puppy. Het voordeel is dat wij alle tijd hebben om aan de slag te gaan met wat jij of jullie als gezin belangrijk vinden. Samen bij jullie thuis, waar de basis van gedrag en jullie samenwerking word vastgelegd, en of op locatie om ook te socialiseren met andere honden en prikkels. Denk aan bench training, zindelijkheid, uitlaten of wandelen, opspringen, overprikkeling maar ook hoe je juist rust kunt creëren. Socialiseren doe je 24/7 en advies over wat wel en niet komt dan ook zeker aanbod want wist jij dat je je je pup ook kunt over socialiseren! 

In overleg plannen we deze 5 lessen van ongeveer een uur, wekelijks of om de paar weken naar behoefte en wanneer het jullie uitkomt. 

prive les; Samen werken aan wat jij belangrijk vind of leren te voorzien in de behoefte van je hond. Graag laat ik jou ervaren hoe honden leren en hoe jij dat dan weer in de praktijk kunt brengen bij je eigen hond. Niets is te gek bij Skipper, vraag naar de mogelijkheden.  Maar wat je reden ook is om graag privé les i.p.v. een groepsles te volgen jullie zijn van harte welkom.

Angstige of onzekere hond

Ontwerp zonder titel-2.png

Zorg dat jij als eigenaar weet wat je vooral wel en NIET moet doen als jou hond angst ervaart. Dit kan zijn voor vuurwerk of heel veel andere soorten prikkels. We gaan eerst kijken of we de oorzaak kunnen achterhalen, dan krijg je advies, oefeningen en tools aangeleerd om praktisch mee aan de slag te gaan thuis en in andere omgevingen.

les onder begeleiding van Kynologisch gedragstherapeut.

Balans en coördinatie

Balanced dog

Oefeningen zijn goed voor je HOND! Het boost de hersenen, versterkt botten, spieren en pezen, laad ook het immuun systeem op. Helpt mee met gewichts management, verbeterd de conditie van de huid en verrijkt zintuigenen. Maar ook een leuke fun les voor alle honden die willen werken aan de binding met hun baas. Bij ons ook balans en coördinatie als revalidatie traject  i.s.m. dierenfysio;

www.ingedierfysiotherapie.nl/  

Ik werk als gecertificeerd B&C instructeur door Sam Turner.

Speuren | mantrailen

Speuren met hond

Track and trail is een combinatie van speuren en mantrailing.

Bij het speuren werkt de hond zelfstandig een geurspoor uit. Ook worden er voorwerpen op het spoor gelegd die de hond leert “verwijzen” of apporteren. Wij gaan werken volgens de methode van SIFD, Wesley Visscher een specialist op het gebied van tracking en trailing.  Tijdens de lessen wordt naast het technisch speuren ook aandacht besteed aan het praktijkspeuren waarbij een spoorloper een spoor uitzet voor de hond. Je krijgt dus optimale begeleiding tijdens het uitlopen van het spoor.

Clickeren

Ontwerp zonder titel_edited.jpg

Graag laten wij jou zien hoe honden kunnen leren d.m.v. de clicker. 

De clicker is een klein plastic doosje, met een metalen stripje. Door op het stripje te drukken komt er een ‘click’ geluid uit. Dit geluid, de click, wordt gebruikt om gewenst gedrag van de hond te markeren en aan te geven dat een beloning volgt. Denk aan het warm/koud spelletje. Als de click eenmaal waarde heeft gekregen voor de hond, zal hij zijn best gaan doen die click te verdienen. De belangrijkste rol van de clicker is dus communicatie met je hond. Met de click vertel je de hond heel precies welk gedrag hem een beloning oplevert. Bijvoorbeeld met de clicker je hond leren zijn speelgoed op te ruimen of de mand/bench in gaan enz...

Wandelen zonder trekken

Wandelen met hond

Werken aan wandelen met een slappe lijn. Heb jij geen zin in een hele cursus maar wil je wel graag investeren, tools en adviezen ontvangen. Heb je geduld en humor dan raad ik je aan om je NU aan te melden! Bij deze training werk ik met het principe om je hond zelf na te laten denken, niet als eigenaar rukken of trekken. Positief met het welzijn van jullie beiden voorop. De training geef ik 1 op 1 incl. hand-out, maar kan ook in een workshop met meerdere combinaties gegeven worden.

sociale wandeling

Honden uitlaten

Gun jij jouw hond een wandeling met andere honden, met sociaal contact maar alleen interactie als alle partijen dat wensen, dan nodig ik je uit op wandeling met mij en mijn eigen honden. Velen, al dan niet cursisten, gingen je voor. Voor de een was het nuttig, omdat de eigenaar angst heeft zijn hond los te laten lopen, voor de ander omdat de hond een trauma had opgelopen of omdat jij graag meer kennis en tools wilt om je hond juist te begeleiden tijdens de wandeling en tijdens passeren met anderen. Jouw hond leert hoe zich te gedragen in een roedel en let wel dat hij per roedel weer verschillend gedrag zal laten zien.

Lezingen

Adviezen

Theorie basis
gedrag en lichaamstaal

Puppy in Red Cushion

De basis informatie over lichaamstaal en hondengedrag. Wij geven jou theoretische kennis over de taal van jou hond en waarom hij/zij bepaald gedrag vertoont. Daarnaast info over puppy's socialisatie, rassen, en gedragingen als handen bijten.

 

Stel jezelf voor in een ruimte vol met mensen die allemaal een andere taal spreken. Veel van die mensen zeggen van alles, willen je aanraken, over je hoofd strelen, vast pakken enzz. En hoe voel jij je daaronder....? Dat is ongeveer het leven van een hond. Daarom: leer de taal van je hond. Jouw hond vertelt je heel veel met non-verbale communicatie, weg kijken, kwispelen, snuffelen, handen likken.....

 

Maar ook met zijn verbale communicatie als grommen en blaffen. Kalmerende en stress signalen kun je leren herkennen en zelf inzetten naar je eigen hond maar ook een willekeurige hond op straat. Zorg dat je er bij bent want het verbeterd de relatie met je hond. 

Voor cursisten is dit een onderdeel van je cursus.

Theorie
angst, onzekerheid en vuurwerk

Rescue Puppy

Help jou Hond!

Deze avond leer je wat je vooral en wel en nog belangrijker NIET moet doen als je hond ANGST ervaart. Waar kan deze angst vandaan komen?

Waarom reageert elke hond anders bij angst ?

Welk gedrag of lichaamstaal laat een hond zien bij angst? 

 

Zorg dat jij weet wat te doen!

cursisten; 2 lessen van je gehoorzaamheid cursus

Gedragstherapie

Gedrag therapie

omdat je hond het waard is...

 Als jij denkt jouw hond een slechte gewoonte heeft, bent je zeker niet alleen. Wat voor de een een probleem is hoeft dat voor een ander niet te zijn. De vraag die ook gesteld moet worden is, of het voor de hond een probleem is. Denk aan staart- of schaduwjagen, verlatingsangst, de postbode weg blaffen, angst voor een object enzz. Wij kunnen de juiste adviezen en tools aanrijken om dit beheersbaar te houden.

Als jouw hond probleemgedrag vertoont, is het belangrijk om zo snel mogelijk deskundige hulp in te schakelen. Dit gedrag stopt namelijk nooit vanzelf, de kans is groot dat het alleen nog maar erger wordt. Goedbedoelde adviezen van vrienden en familie leveren vaak geen verbetering op. Dat komt doordat ieder probleem vraagt om een andere aanpak en advies op maat.

Honden gokken in de sneeuw

 De oplossing moet door een professional worden aangedragen die zich heeft verdiept in hondengedrag door een gedegen opleiding te volgen en aan nascholing doet. Tijdens het consult, welke soms tot wel anderhalf uur kan duren, probeer ik erachter te komen waarom jou hond dat gedrag vertoont, waar zijn angst vandaan komt of wat de context is waarin het gedrag vertoont word.

 

Met alle verzamelde informatie ga ik thuis een uitgebreid verslag voor jullie -op maat- maken. Houd er wel rekening mee dat jij als eigenaar ook zult moeten investeren in tijd en training het word vaak een kort (of langer durend) intensief traject wat je in gaat maar het werpt zeker zijn vruchten af. 

bottom of page