top of page

Balans en Coördinatie, een geworteld begrip in hondenland momenteel.

Het is verweven in het reguliere cursusaanbod van vele hondenscholen.

Het ziet er spectaculair uit. Al die parcoursen die gebouwd worden met de meest mooie en fleurige materialen. Grote pinda’s en eieren waar honden op staan, zitten of zelfs met hun pootjes in de lucht staan te balanceren. Je hond die een handstand kan doen tegen een boom, een onwijs snel rondje kan maken om zijn eigen as, kan zitten als een konijntje of over de wipwap heen loopt.

Leuk hoor, zo’n hype!

Nou, eigenlijk niet....

Het gevaar bij alles dat zich snel verspreid is dat er wildgroei ontstaat...

Wildgroei van onkunde. Men schaft spullen en materialen aan en laten zonder de juiste kennis de hond kunstjes doen. Het gevaar van overbelasting en zelfs blessures is groot, heel groot. Je ziet honden op materialen die eruit zien alsof ze er liever niet zijn. Misschien, als je goed kijkt zie je her en der een hond die niet zo vrij beweegt in zijn lijf nadat hij en zijn begeleider klaar zijn met hun oefening.

(En dan hebben we het nog niet eens over mentale vlak wat je hond kan ervaren wanneer er teveel van hem gevraagd wordt.)

Ook honden hebben recht op een goede sportinstructeur!

Stel je wilt eindelijk gaan sporten en je start fanatiek met lessen kick-fit, combat en poweryoga. Niemand vindt het gek dat je spierpijn krijgt en iedereen waarschuwt je voor het risico op blessures. Van een sportschoolinstructeur verwacht je dat zij/hij je daar gedegen informatie over geeft. Kennis over het lijf, de ontwikkeling, de spieropbouw en dat je begeleid wordt met goede trainingsschema’s.

Balans en coördinatie kun je daarmee vergelijken. We vragen veel spierkracht en motorische vaardigheden van een hond. Dit kan dus niet zonder opbouw of verstand van zaken gegeven worden. Ook onze huishonden hebben recht op een goede (sport) instructeur!

Vanaf Augustus 2019 ben ik gecertificeerd instructeur. Regelmatig doe ik praktijk ervaring op en ben ik jaarlijks aanwezig op verdiepingsmiddagen en lezingen van Sam.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page